Vår historia
Bakels historia sträcker sig över 110 år tillbaka i tiden och har format den globala organisation vi är idag.
1900-talet
Hendrik Adrianus och Bernardus Johannes Bakels startade Bakels mitt i hjärtat av Amsterdam 1904, under namnet Bakels Senior.


1940-talet
Bernard J Bakels JR etablerade produktionsföretaget Nordbakels (nuvarande Bakels Sweden) i Göteborg 1943 och började leverera ingredienser till bagare och konditorer.
Snart grundades även South Bakels, Irländska Bakels och British Bakels.


1950-talet
På 1950-talet lanserades några av dagens mest populära varumärken som Masterfat, Rollex, Balec, Bacom, Voltem och Lecitex, varav många har utvecklats tekniskt för att passa dagens marknader.
Under 1950-talet grundade Bakels även företag i Nya Zeeland, Zimbabwe och Australien.




1960-talet
EMU AG i Schweiz etableras.
Introduktionen av dataestrar, först i Voltem.
Under tidigt 1960-tal lanserades äggkrämer som Bavarian Supreme och Instant Kramess.
Pettinice lanserades som konsistensgivare för mjuka glasyrer och blev senare en RTU-version.
Ovalett, som används av många bagare världen över, lanserades i mitten av 1960-talet.



1970-talet
Vid branschmässan IBA 1971 lanserade Bakels förblandningar för konditorivaror och 1972 kom Pettina Cheesecake.
Bakels i Shanghai, Kina grundas 1976.
Tinglide, särskilt utvecklad för smörjning av formar för tårtor och mjuka kakor, schweiziska formanläggningar och annan utrustning lanseras.


1980-talet
EMU-stiftelsen startar 1986 efter Bernard Bakels bortgång för att ge koncernen ekonomisk trygghet. En viktig milstolpe som ytterligare befäster strategin om långsiktig tillväxt.
Bakels etableras på flera kontinenter med företag i Singapore, Malaysia, Fiji och Finland.
Förpackningsinnovationen flytande ingredienser i bulk lanseras för våra kunder.
Bakels börjar använda enzymer i brödförbättrare för bättre volym, hållbarhet och genomgående hög bakningskvalitet.”
1990-talet
Ett händelserikt årtionde för Bakels som tar sig an nya marknader. 1990 startas Bakels Edible Oils som specialiserar sig på oljeblandningar och fetter och företag etableras i Polen, Indien och Ryssland.
1998 lanseras Lecitem i pumpbar form som minskar problemet med damm i mindre bagerier.
Användningen av Enzymer blev allt vanligare under 1990-talet och bageriindustrin i Storbritannien hade stor del i detta. Utan dem hade vi idag inte använt mjukare europeiskt vete i brödbakning.
2000-talet
Bakels startar företag runt om i Latinamerika- i Chile, Ecuador, Peru och Brasilien och med etablering i Indonesien, Thailand, Filippinerna, Belgien och Afrika blir det nu möjligt för kunder att snabbt få tag i Bakels-produkter världen över.
Masterfat och andra sedan länge etablerade emulgeringsmedel blev tillgängliga som bag-in-box.
2004 var även året då Bakels-koncernen firade 100 år.



2010-talet
Fler Bakels-företag fortsätter att komma till och övertagandet av Aromatic och Nutribake stärker Bakels position på marknaderna för funktionella ingredienser och scratchingrdienser.
Den nya produktionsanläggningen i Dalian, Kina är en del i Bakels strategi att ”vara verksamma där tillväxten finns”.
EMU och Nutribake flyttar till Rothenburg, Schweiz.