Bakels Aromatic var en av de första aktörerna att internationellt lansera ett sortiment av vispemulgatorer, stabiliseringsmedel och skiljeoljor tillverkade helt utan palmolja. Sortimentet utvecklades i skenet av debatten kring palmoljans miljöpåverkan och gjorde det möjligt för producenter att bredda sitt sortiment av palmoljefria alternativ.  

Sortimentets mest framgångsrika produkt är Jilk PF, en palmoljefri variant av Bakels Aromatics alpha-gel-emulgator Jilk. Bland de palmoljefria produkterna finns också Dorothy PF – en emulsion och stabiliserare för mjuka kakor, Bakesoft PF – en brödförbättrare, enzymlösningen Arozyme samt två skiljeoljor. Det palmoljefria sortimentet lanserades 2015/16 och visade snabbt goda resultat i marknadstester runt om i Europa.

Väl godkänt av internationella producenter

Den första framgångshistorien kom från en internationell brödproducent i Sverige, som ersatte Bakels Aromatics brödförbättrare Driv med Bakesoft PF. Samma goda kvalitet uppnåddes och brödet fick en fin krispig yta. Dessutom blev degen mer lättarbetad, vilket i sin tur bidrog till fördelar i den automatiserade produktionsprocessen.

Strax därefter valde en av Frankrikes största tillverkare av mjuka kakor att använda Jilk PF i sin produktion av madeleines. De följdes i sin tur av ett multinationellt företag i Italien som använde Jilk PF i sin produktion av layer cakes, med samma fina resultat av volym, mjukhet och produktionsstabilitet.

Hållbar produktutveckling i världsklass

Detta är några av de internationella tillverkare som har visat vägen inom hållbar livsmedelsproduktion. Med fokus på clean label, miljö och en palmoljefri produktion, driver de utvecklingen mot en mer hållbar tillverkning och minskade tillsatser. Bakels Aromatic har här haft möjlighet att på ett mycket tidigt stadium bidra till utvecklingen inom bakindustrin och kan redan nu anse sig ha flera års erfarenhet både av produktion och av att införa palmoljefria lösningar.

Unik pumplösning

Vad som verkligen skiljer Jilk PF från sina konkurrenter är inte bara den höga kvaliteten, utan också att den är pumpbar. Bakels Aromatic testar nu Jilk PF i en smart och flexibel tank, kallad fluid-bag. Pumpbarheten gör att produkten fungerar utmärkt i automatiserade produktionsprocesser. Den speciella tanken gör också utpumpningen effektivare, vilket minskar svinn och den är dessutom återvinningsbar. Tanken är också lätt att hantera under transport och lagerhållning, och minskar kostnaden för containerhantering.