En Cake Gel är den där magiska ingrediensen som gör underverk för produktionen av mjuka kakor. Genom kraftfulla vispegenskaper boostar den volym, mjukhet och ger en fantastisk ätupplevelse. En Cake Gel optimerar bakresultatet, effektiviserar också produktionsflödet och kan sänka receptkostnaden. Lär dig mer om hur en Cake Gel bidrar till en mycket starkare slutprodukt och varför Aromatic Cake Gels används av industriella producenter världen över.

Så fungerar en Cake Gel

En Cake Gel är en sammansättning av noggrant utvalda emulgatorer. Den gör det enklare för en vätska att lösas upp i en annan inte lika blandbar vätska. En Cake Gel stärker också upp bubblorna i kaksmetens skum, vilket bidrar till att ge kakan bättre volym, en perfekt saftighet och fint inkråm. Den gör också kakan mjuk och ger en nybakt känsla under en längre tid.

Låt oss gå in i detalj. Emulgator-molekylen består av en icke-polär del och en del som är polär. Molekylens huvud är hydrofil och  svansen är hydrofob.

När en Cake Gel tillsätts i kaksmeten lägger den sig mellan vattnet och fettet. Detta gör att ytspänningen minskar och skapar förutsättning för att de båda vätskorna ska blanda sig (detta kallas för en emulsion). Genom att fett och vattnet går samman i kaksmeten och viskositeten minskar blir kaksmeten stabilare. Det ger fantastiska förutsättningar för ett ypperligt bakresultat såväl som en effektivare och säkrare produktionsprocess.

Varför ska du välja Aromatic Cake Gels?

Våra Cake Gels är så kallade alpha-gelemulgator (α-gel) och har en krämig gellikande form. I jämförelse med pulverbaserade emulgatorer har alpha-gelen stora funktionella fördelar. Gelen kan på ett helt annat sätt forma en tunn hinna runt bubblorna i kaksmeten och hindra dem från att gå sönder. Den minskar också densiteten och ökar möjligheten att vispa in luft i smeten.

Gelen har dessutom en högre koncentration av aktiva monoglycerider jämfört med pulverprodukter, vilket särskilt har en inverkan på känslan av färskhet i slutprodukten. Recept med pulveremulgator behöver oftast mer vatten och ägg för att uppnå samma resultat.

Gelen har en lägre dosering, är enklare att vispa samman med andra ingredienser samtidigt som dess funktionella egenskaper aktiveras med en gång, vilket kortar ner visptiden. Produktionstiden kan kortas ner genom att receptets alla ingredienser kan tillsättas samtidigt och onödiga produktionssteg minimeras.

En Cake Gel blir därmed på många sätt ett mer praktiskt och kostnadseffektivt alternativ.


Sju anledningar till att industriella kakproducenter väljer
Aromatic Cake Gels

Bakels har tillverkat Cake Gels till livsmedelsindustrin i över hundra år. Ett brett sortiment har med åren växt fram för att möta olika produktionsrelaterade förutsättningar, yttre krav och lokala lagstiftningar. I sortimentet finns exempelvis pumpbara Cake Gels, palmfria alternativ såväl som Halal- och Kosher-anpassade produkter.

Här är sju anledningar till att industriella kakproducenter världen över väljer Aromatic Cake Gels. 

 1. Volym utöver det vanliga
  Att vispa in lagom mycket luft i kaksmeten är en avgörande faktor för att få en hög volym på den bakade kakan. Aromatic Cake Gels stärker upp smetens vispegenskaper genom att göra skummet i kaksmeten stadigare. Det gör att mer bubblor och luft kan vispas in i smeten och den bakade kakan får en toppvolym med en fin yta.
 2. En flexibel och pålitlig bakprocess
  Våra Cake Gels bidrar till en mer tålig och tillförlitlig produktion från smet till bakning och kylning av den bakade kakan. Gelen hjälper även till att upprätthålla kvaliteten på den bakade kakan och ser till att samma resultat kan reproduceras gång på gång.
 3. Jämn textur och fint inkråm
  Tack vare den unika sammansättningen i våra produkter och deras funktionella egenskaper får den bakade kakan en mjuk och lätt textur. Aromatic Cake Gels ger också ett fint och jämnt inkråm och kakan får ett perfekt utseende. Detta ger en fantastisk munkänsla som höjer upplevelsen av att äta kakan.
 4. Mjukhet och en känsla av färskhet
  Cake Gels bidrar också till kakans saftighet, vilket ger en förlängd känsla av färskhet. Detta kommer av att fukten i kakan bevaras längre då nedbrytningen av kakans stärkelse saktas ner. Det ger en godare kaka och minskar svinn – bra både för plånbok och miljön.
 5. Finfördelar fettet och ger en kvalitetskänsla
  Aromatic Cake Gels är särskilt bra på att hjälpa fettet att lösas upp till fina partiklar som kan fördelas jämnt i smeten. Fett som inte löses upp ordentligt skapar i stället stora partiklar av fett som gör smeten oljig och som dessutom kan synas i den bakade kakan. Ett fint upplöst fett är avgörande för en uppnå en känsla av kvalitet av den bakade produkten.
 6. Anpassad för en modern och storskalig produktion
  Historiskt har blandning av smet skett genom en flerstegsprocess, men idag eftersträvar alla större produktioner en slimmad process med endast ett eller två steg. Med våra produkter kan du använda dig av “all-in-one-metoden” som fungerar i en modern och optimerad produktion.
 7. Stora ekonomiska fördelar
  Genom att ha en hög koncentration av monoglycerider ger våra Cake Gels en låg kostnad per användningstillfälle. Dessutom kan oftast andelen ägg minskas, vilket generellt står för en ansenlig del av den totala receptkostnaden. 

Använd Cake Gels så här

I livsmedelstillverkning är emulgatorn en mycket viktig funktionell ingrediens. I de allra flesta storskaliga produktioner är emulgatorn till och med nödvändig för att kunna säkra en tillförlitlig produktion som alltid ger samma höga kvalitet av slutprodukten.

Aromatic Cake Gels kan användas i alla typer av mjuka kakor, så som anslag, muffins, rulltårta, layer cakes, sockerkaka och många fler applikationer. Den kan också användas för fyllningar och vid tillverkning av glass.

De mest populära produkterna i sortimentet är Colco, Jilk och Coba. Dessa kan användas i industriell såväl som småskalig produktion och finns i förpackningar från 5 kg upp till 1000 kg. För ett automatiserat produktionsflöde rekommenderas en pumpbar Cake Gel. Denna kan levereras i tank såväl som i ett återvinningsbart bag-in-box-system, och går då under namnet Easy Flow.

Vårt produktteam hjälper gärna till att välja den produktlösning och kombination som passar bäst utifrån applikation, produktionsförhållanden och pris. Ställ gärna en fråga till teamet!

 

Komplicerad att producera, men enkel att använda.

Alla råvaror som används i våra Cake Gels är av hundra procent vegetabiliskt ursprung. Vi använder destillerade monoglycerdier som bas och väljer alltid ingredienser med stor omsorg. Det är så vi kan uppnå den fulla potentialen i våra produkter.

Att producera riktigt stabila Cake Gels är för många en stor utmaning då en lång rad parametrar måste vara rätt in i minsta detalj, så som komposition, råvarans kvalitet och hygien. Med vår långa erfarenhet och många insikter längs vägen vet vi exakt hur vi kan styra och följa upp på dessa faktorer, och skapa en mycket användarvänlig slutprodukt.

Våra Cake Gels produktutvecklas och produceras i Sverige i en modern och storskalig produktion som möter alla tänkbara krav för livsmedelsproduktion. Exempelvis är vi BRC-certifierade enligt högsta BRC-standard. Anläggningen har en kapacitet att producera 6 000 ton Cake Gels på årsbasis.

Vi vill att det ska vara enkelt att implementera våra produkter. Därför finns alltid vårt tekniska produktionsteam till hands för hjälp med receptanpassningar och implementering direkt på produktionslinan.

Visste du förresten att vi erbjuder en nöjdhetsgaranti på den första batchen med våra Cake Gels som ny kund!? Kontakta oss så berättar vi mer!